Onderzoek toont aan dat educatief speelgoed een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling van een kind. Educatief speelgoed is speciaal ontwikkeld om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen en bevorderen bij een kind. Vaardigheden zoals:

  • Problemen oplossen en oorzaak-gevolg leren
  • Leren om compromissen te sluiten, om conflicten op te lossen en te delen.
  • Ontwikkeling van motorische vaardigheden
  • Creativiteit en fantasie bevorderen
  • Onafhankelijkheid en positieve zelfwaardering ontdekken

Kinderen kunnen beginnen met educatief speelgoed vanaf één maand oud. Hieronder staan enkele ideeën voor educatief speelgoed en voordelen op basis van leeftijdscategorieën

1-12 maanden oud: al op jonge leeftijd helpt sensorisch spelen de zintuigen te bevorderen en te stimuleren. Fopspenen en babyspeelzalen zijn geweldige eerste speelgoed voor kinderen, omdat ze zich richten op zintuigelijk spelen door middel van geluid, zicht en aanraking. Naarmate uw kind blijft groeien en hand-oogcoördinatie ontwikkelt, kunnen gezinnen beginnen met het introduceren van speelgoed dat meer interactie stimuleert, zoals draagbaar speelgoed dat visuele en hoor zintuigen stimuleert met flitsende lichten en verschillende geluiden.

Naarmate uw kind actiever wordt, wordt er aangeraden om probleemoplossend speelgoed, zoals stapelaars of blokken, te introduceren. Dit speelgoed zal kinderen helpen probleemoplossend te denken. Ook zal het een beter beeld geven over oorzaak-gevolg “als ik dit doe, dan zal dit gebeuren”. Ook zullen ze zelfvertrouwen opbouwen zodra ze achterhalen hoe een speeltje werkt na vallen en opstaan en begeleiding. Andere educatief speelgoed dat wordt geadviseerd is speelgoed dat beweging bevorderd, zoals dansmatten. Met dit soort speelgoed worden kinderen enthousiast en willen ze zich verplaatsen door licht en geluid.

12-24 maanden oud: als je kind deze leeftijd bereikt, worden ze snel mobiel. Speelgoed dat kan worden verplaatst zijn geweldig om evenwicht en coördinatie te leren en zullen de nieuwsgierigheid van uw kind verhogen met nieuw gevonden mobiliteit. Naarmate uw kind begint te leren lopen, kunt u ook leernummers opnemen door hun stappen te tellen, waardoor ze meer vertrouwd raken met de termen en de betekenis, zelfs als ze het op deze leeftijd niet helemaal begrijpen.

Fantasie educatief speelgoed zijn geweldig om te introduceren in de leeftijd van 12-18 maanden omdat ze zullen helpen bij het ontwikkelen van herkenningsvaardigheden. Als u bijvoorbeeld een fantasie speel set koopt waarbij dieren zijn betrokken, oefen dan ook welk geluid elk dier maakt. Dit zal ook helpen bij taalontwikkeling door de namen van kleuren en vormen te versterken.

2+ jaar: als uw kinderen ouder en actiever worden, kunt u speelgoed introduceren die meer fysiek spel bevorderd, zoals driewielers of basketbalringen. Wanneer je laat zien hoe je dit speelgoed gebruikt, zorg er dan altijd voor dat ze op de hoogte zijn van de veiligheidsrisico’s, zoals het dragen van een helm tijdens het gebruik van het speelgoed, zodat ze weten dat wanneer ze op een driewieler rijden, ze ook een helm op moeten hebben.

Dit is ook een geweldige leeftijd om speelgoed te introduceren waarin cognitieve vaardigheden worden bevorderd. Zand art is een geweldig zintuigelijke activiteit die kinderen helpt te oefenen met schrijven door vormen en letters in zand te vormen. Ze kunnen oefenen met tekenen of hun naam schrijven. Door uw kind kennis te laten maken met een krijtbord, kan dit helpen bij het ontwikkelen van hun kleine motorbesturing door hen te laten oefenen met het vasthouden van krijt, een kwast, enz. Hierin kan een kind zijn of haar fantasie helemaal in kwijt.

Boeken en puzzels zullen uw kind helpen met naamsbekendheid en leesvaardigheid. Dit soort speelgoed geeft uw kind een visuele versie van wat ze horen. Door het spelen ermee te herhalen kan uw kind bijvoorbeeld leren dat een foto van een hond geassocieerd kan worden met het geluid van een hond. Als u boeken met kleurenfoto’s voorleest, begint u hen vertrouwen te geven over de associaties die ze al eerder hebben gemaakt,

Vanaf 2 jaar zijn complexe bouwsets een geweldige manier om creativiteit en probleemoplossend denken te bevorderen, of het nu gaat om het bouwen van een dezelfde structuur dat op een doos staat afgebeeld of het maken van een eigen creatieve meesterwerk. Als de set met verschillende gekleurde blokken wordt geleverd, kun je ook oefenen met tellen.

Al het speelgoed op https://www.educatieve-speelgoed.nl zijn specifiek geselecteerd per leeftijdsgroep om de vaardigheden die hierboven staan weergegeven en nog veel meer vaardigheden te bevorderen tijdens de opgroei van uw kind.